• Головна
  • Проекти
  • В СБУ візит працівника цієї структури до ректора УКУ назвали «роз’ясненням норми законодавства»...

В СБУ візит працівника цієї структури до ректора УКУ назвали «роз’ясненням норми законодавства»

26.05.2010, 10:43
В СБУ візит працівника цієї структури до ректора УКУ назвали «роз’ясненням норми законодавства» - фото 1
В СБУ запевнили, що все було згідно з нормами закону.

Maryna_Ostapenko.jpgКИЇВ — В інтерв’ю Німецькій хвилі речниця СБУ Марина Остапенко підтвердила факт зустрічі працівника СБУ з  ректором Українського католицького університету.

Зустріч, за її словами, відбулася у рамках чинного законодавства з метою попередження порушення закону.

 „Ректору було роз’яснено норми законодавства. Зокрема, що втягнення студентів в протиправну діяльність, у можливі масові заворушення – є неправомірними. Все було згідно з нормами закону”, – заявила Остапенко.

Як РІСУ повідомляла раніше, ректор Українського католицького університету у Львові о. д-р. Борис Ґудзяк заявив про спроби працівників Служби безпеки України „схилити його до співпраці”. Він вважає, що це методи роботи тоталітарного минулого. 

З Меморандумом про відвідини УКУ працівником СБУ ректор Католицького Університету ознайомив широку громадськість в Україні та за кордоном. Розмова працівника СБУ з о. Борисом Ґудзяком у кабінеті останнього тривала 40 хвилин, після якої ректор заявив, що «можна очікувати, що УКУ буде об’єктом особливої уваги й можливого тиску в наступні місяці».

Під час розмови працівник СБУ повідомив про те,«що деякі політичні партії планують протести та демонстрації з приводу суперечливої (а в деяких випадках обурливої) політики нової української влади. Студенти будуть задіяні у цих протестах. Існує небезпека, що деякі з цих акцій можуть супроводжуватися провокаціями. Він ствердив, що студенти, звичайно, мають право протестувати, однак адміністрація університету повинна їх застерегти, що ті, хто візьме участь у будь-якій протиправній діяльності, будуть притягнуті до відповідальності перед законом», — зазначається у Меморандумі.

Ректор наголошує, що після розмови йому запропонували підписали листа, натомість оригінал чи копію цього документу працівник СБУ відмовився залишити. Такий „лист” представник УКУ розцінює як згоду на співпрацю, або простіше – „вербування”. Він не виключає використання „листа” у майбутньому як інструмент впливу на університет з метою приборкування будь-яких студентських протестів, або ж для підриву репутації навчального закладу.

Такі дії спецслужб, на думку о. Бориса Ґудзяка, мають на меті обмежити громадянську свободу, демократію та людську гідність. Також він запевнив, що його телефон прослуховують і він може це довести.

Як наслідок, ректор УКУ у своєму меморандумі чітко пояснив, що УКУ твердо стоїть на позиції свободи та відкритості, робитиме все можливе для опору таким зазіханням на свободу.

Текст меморандуму отримали понад півсотні ректорів католицьких вузів Європи, які відвідали Львів у рамках Генеральної асамблеї Федерації католицьких університетів Європи, яка тривала цими днями в Українському католицькому університеті.

Цю подію і заяву о. Бориса Ґудзяка також прокоментував віце-ректор УКУ, колишній політв'язень Мирослав Маринович. "Ще не зовсім стерлося з пам'яті, як підпис керівника ставав гачком, на якому в остраху "повисав" підписаний. Сміливий вчинок ректора бодай одного університету в Україні стає прецедентом, який змушує замислитись над принизливістю самої процедури та її анахронізмом", — зазначає він.