• Головна
  • Новини
  • На заходи за участю Патріарха в Одесі не запрошені представники інших конфесій...

На заходи за участю Патріарха в Одесі не запрошені представники інших конфесій

20.07.2010, 15:52
На заходи за участю Патріарха в Одесі не запрошені представники інших конфесій - фото 1
Одеський Спасо-Преображенський собор, який 21 липня освятить під час перебування в Одесі Патріарх Кирило, відроджували не тільки православні. Свою лепту в будівництво внесли і юдеї, і мусульмани.

SpasoPreobr_odesa2.jpgexklusiv.gifОдеський Спасо-Преображенський собор, який 21 липня освятить під час перебування в Одесі Патріарх Кирило, відроджували не тільки православні. Свою лепту в будівництво внесли і іудеї, і мусульмани. Про це, як повідомив РІСУ Олександр Доброєр, 19 липня сказала на прес-конференції в ІА Міст Одеса ігуменя Серафима, настоятелька Одеського Свято-Архангело - Михайлівського монастиря. У той же час представники інших конфесій не запрошені ні на один захід за участю Патріарха (як молитовне, так і зустріч з громадськістю в Одеському оперному театрі).

Як повідомив прес-секретар одеської єпархії УПЦ отець Сергій Лебедєв, було зроблено 5000 запрошень. «Дві третини з них ми роздали Чорноморському православному фонду, який здійснював відновлення собору, одеської міської та обласної адміністрації. Самі ми організацією запрошень не займалися. Куди вирішили віддати свої запрошення ці структури, ми не знаємо».

У свою чергу президент Чорноморського православного фонду Василь Ієремія підтвердив факт отримання запрошень. «Але ці запрошення ми розповсюдили тільки серед наших меценатів. Запрошенням офіційних гостей займаємося не ми, а головний організатор зустрічі Патріарха - Одесько-Ізмаїльська митрополія».

У свою чергу провідний фахівець Управління внутрішньої політики Одеської міської ради Юрій Демедюк зазначив: «Для нас всі конфесії рівні. І обділити ми нікого не можемо - на якій підставі ми повинні були б запрошувати одних і не запрошувати інших. Для нас і УПЦ, і УПЦ КП, та протестантські Церкви - всі вони релігійні організації, законно діють на території України. Тому не в нашій компетенції та не в зоні нашої відповідальності запрошувати або не запрошувати кого-небудь на зустріч з Патріархом ». На думку чиновника, питання запрошення представників інших релігійних організацій знаходиться виключно у сфері компетенції головного організатора - Української Православної Церкви».

SpasoPreobr_Odesa.jpgРішення про передачу будівлі Одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору Одеської єпархії Української Православної Церкви було прийнято ще в 2005 році. Одеський кафедральний Спасо-Преображенський собор внесений до списку пам'ятників історії України. Його балансова вартість близько 33 млн грн. Будівля побудована за найсучаснішими технологіями з урахуванням максимально можливої сейсмічної активності в регіоні та обладнано новітніми системами обігріву, вентиляції, комп'ютерного управління дзвонами, супутникового корекцією годин і багатьом іншим. Також будівля повністю відповідає всім сучасним канонам кафедрального храму.