Парад гомофобів

16.04.2010, 09:51
За словами отця Віталія Токаря, для релігійної діяльності в Україні іноземець повинен мати дозвіл від ієрархії Церкви. Оскільки цей дозвіл був відкликаний, то сумнозвісні підгорецькі монахи порушують законодавство. Незрозуміло лише одне – чому їм таке сходить з рук?

Тетяна СОБОЛИК. - "Репортер", 25 березня 2010 року

В Івано-Франківську дедалі поширюються чутки про можливе проведення гей-параду. Одні говорять, що акція відбудеться у Великодню п’ятницю, інші – у Квітневу неділю. І вже кілька тижнів на вулицях (базарах, вокзалах, автостанціях, в університетах) невідомі у рясах роздають листівки про те, що в обласному центрі запланована публічна акція геїв.

Хтось вірить, хтось – дивується, комусь байдуже, а когось це обурює. Натомість, є багато охочих прийти на той гей-парад і «порозганяти збоченців». Один із них, назвімо його Роман, каже, що на акцію збереться багато небайдужих. «Будуть люди навіть з інших областей, – каже молодий чоловік. – Якщо міліція не розжене, думаю, нас буде достатньо, щоб завадити параду».

До речі, гей-параду і так не буде. Про це кажуть навіть самі геї. Звідси запитання – кому потрібна провокація?

Побий мене

Тетяна Полуносова, представник івано-франківської ініціативної групи ЛГБТ (лесбійки, геї, бісексуали і трансґендери) «Тематична Галичина», каже, що вона так і не змогла з’ясувати, звідки беруться ці чутки. «Я сама противниця гей-парадів, – говорить Тетяна. – Бо робити їх у державі, в якій це не підтримується законодавчо і сприймається як психічне відхилення все одно, що ходити з табличкою «побий мене». Я цього не розумію. І всі люди, з якими я спілкуюся, вважають так само. Краще зробити щось хороше і показати, що геї та лесбійки – нормальні люди, ніж робити гей-паради, які будуть сприйматися як провокації».

Відтак Тетяна вважає, що на так званому гей-параді зберуться люди, які захочуть побити геїв. Самих же секс-меншин там ніхто не побачить. «Це буде парад гомофобів», – підсумовує вона.

Натомість голова благодійного фонду «Солідарність» Андрій Микитин впевнений, що цю провокацію зчинила організація під назвою «Гей-альянс Україна». «Вони отримали гроші від Міжнародного альянсу на діяльність в Івано-Франківській області, – каже Микитин. – Ця діяльність фіктивна, а організація вже давно себе дискредитувала. Ці люди є шкідниками, бо вони беруть гроші за кордоном і під прикриттям боротьби зі СНІДом займаються такими провокаціями».

Микитин засуджує організацію гей-парадів. Позаяк, за його словами, секс-меншинам треба допомагати юридично та психологічно, щоб вони покаялися та прийшли до Господа. Натомість, «Гей-альянс» пише листи Віктору Януковичу. «А після цих листів почнеться «полювання на відьом», – говорить Микитин.

Дійсно, на початку березня Українська спільнота геїв, лесбійок, бісексуалів та трансґендерів звернулася до президента з проханням «продовжити курс на рівноправність геїв». Під листом підписалося 25 різноманітних організацій із 12 областей України. Вони нагадали, що «ще на посаді прем`єр-міністра Янукович у 2003 році висунув законопроект, що передбачав заборону дискримінації на підставі секс-орієнтації у сфері трудових відносин».

Секс-меншини спростовують

Нещодавно на одному із львівських сайтів з’явилася новинка, де молодий чоловік на ім’я Сергій Ковальчук запевнив, що гей-парад таки буде. Правда, вони ще не визначилися з місцем його проведення. Хлопець сказав, що є представником «Гей-альянсу Україна». До речі, в Україні є дві організації зі схожими назвами «Гей-альянс Україна» та Гей-Форум України. Перша піклується здебільшого про здоров’я геїв, друга – займається політичними та юридичними питаннями. Обидві заявляють – гей-параду не буде.

Зокрема Стас Науменко, віце-президент і керівник проектів Всеукраїнської громадської організації «Гей-альянс Україна», каже, що Сергія Ковальчука в їхній структурі немає й до чуток щодо гей-параду вони не мають жодного стосунку. До речі, за словами Науменка, їхні функції взагалі не передбачають проведення публічних масових заходів, бо організація займається лише впровадженням на місцевому рівні проектів із профілактики ВІЛ?/?СНІДу та інших небезпеч-них хвороб.

«Мені здається, – каже Стас Науменко, – що галас навколо так званого гей-параду вчинили провокатори, які не бажають, щоб у місті хтось займався профілактикою ВІЛ серед гомосексуальних людей».

У свою чергу, лідер Гей-Форуму України Святослав Шеремет говорить, що такі паради в Україні можливі, але не потрібні. «На наше переконання, гей-паради не додадуть нам переваг у виборюванні права на громадянську рівність, – говорить він. – Прикладом є сусідні країни Польща та Росія, де наочно видно, що затяті намагання будь-якою ціною проводити гей-паради лише обумовлюють спалах гомофобії».

Святослав Шеремет вважає, що такі демонстрації в Україні будуть лише тоді, коли зміняться суспільні реалії. Однак, за його словами, активісти ЛГБТ-руху не відмовляються від інших публічних акцій на кшталт мітингів чи пікетів. Проте, кожна з таких акцій повинна мати привід.

«Ось коли в Києві виключили одного хлопця із технікуму через його секс-орієнтацію, – розповідає Шеремет, – лідери нашої спільноти мобілізували людей на пікет під цим навчальним закладом. Пізніше справу передали до суду, який відновив порушені права цього дискримінованого студента».

А щодо листа Віктору Януковичу Шеремет пояснює: «Хто би не був обраним на пост Президента, наше завдання – коротко проінформувати нового лідера держави про стан справ у такому сегменті суспільного життя, як ЛГБТ, і висловити свої очікування. Одна з провідних наших вимог – узаконення близько 200 тисяч українських одностатевих сімей».

Пояснює Церква

Два тижні тому Єпископ Івано-Франківської УГКЦ Кир Володимир (Війтишин) та ректор ІФТА, Єпископ-Емерит Софрон Мудрий звернулися з офіційним листом до прихожан, в якому дали відповіді на усі запитання. Найголовніше: християн шокувало те, що геї для проведення свого параду обрали Велику п’ятницю. І не менше вразило – хтось робить їм широку пропаганду.

Отже, ці хтось – псевдоєпископи відомі як «підгорецькі монахи». Відповідний текст листівки розміщений на їхньому сайті. Там вони закликають людей на маніфестацію проти «гомосексуального розкладу». Це можна назвати таким собі превентивним ударом проти гей-параду. Якого, нагадаємо, не буде.

Священик УГКЦ отець Віталій Токар коротко розповів історію «підгорецьких». За його словами, ці монахи понад рік тому служили на теренах Єпархії Владики Ковтуна в монастирі у Підгірцях (Львівщина). Троє з них – громадяни Чехії, четвертий – України. Та одного дня вони самі проголосили себе єпископами. А оскільки не мали на це благословення Папи Римського, то їх відлучили від Церкви. Проте, як каже отець Віталій, ці люди пішли ще далі – почали закликати до бунту та непослуху Главі Церкви. «Напевно, вони це роблять, щоб розколоти Церкву, – каже священик. – Бо якщо в когось є таке бажання, то вони користуються методом: вдаримо пастиря і всі розбіжаться».

Що ж до самої ідеї параду, то отець Віталій пояснив так: «Це можливість показати, що вони діють і щось роблять, аби здобути підтримку вірних. Так вони самі створюють проблему, а далі хочуть її розв’язати. Насправді Церква давно висловила свою думку щодо цього».

У зверненні до людей єпископи Кир Володимир та Софрон Мудрий зазначили: «У їх демонстраціях категорично участі не берім, а просімо про Боже опам’ятання, каяття і навернення цих людей».

До речі, ані до міської, ані до обласної влади із наміром провести гей-парад ніхто не звертався. І сподіваємося, що іванофранківці проігнорують парад гомофобів, на який їх так активно затягують.

І ще одне. За словами отця Віталія Токаря, для релігійної діяльності в Україні іноземець повинен мати дозвіл від ієрархії Церкви. Оскільки цей дозвіл був відкликаний, то сумнозвісні підгорецькі монахи порушують законодавство. Незрозуміло лише одне – чому їм таке сходить з рук?