• Головна
  • Проекти
  • Храми Києва замість пільгових отримали у 5 разів вищі тарифи на опалення...

Храми Києва замість пільгових отримали у 5 разів вищі тарифи на опалення

19.02.2010, 09:24
Храми Києва замість пільгових отримали у 5 разів вищі тарифи на опалення - фото 1
Через надзвичайно високі комунальні тарифи церкви не в змозі нормально опалювати приміщення. В результаті псуються пам'ятки архітектури та мистецтва.

Trinity_w.jpgКИЇВ — Через надзвичайно високі комунальні тарифи церкви не в змозі нормально опалювати приміщення. В результаті псуються пам'ятки архітектури та мистецтва.

Через підвищення в декілька разів комунальних тарифів для церков, храми мають величезні заборгованості за оплату опалення. Сума для оплати опалення у храмах в 5 разів вища за затверджені Кабміном пільгові тарифи для церковних споруд.

"За справедливими тарифами храм мав би сплачувати 4 тис грн. За цими тарифами, визначеними КМДА, тільки за опалення — 20 тис грн. Це неможливо і економічно необґрунтовано», — вважає настоятель столичного костелу святого Олександра о.Олександр.

Столичні храми, які опалюють централізовано, не потрапили під дію пільгової постанови уряду, згідно з якою для релігійних споруд газ на опалення подають за низькою ціною - як для населення. «У Києві ж опалення для храмів порахували за ціною, як для стрипбарів чи ресторанів», — йдеться у повідомленні ТСН.


Низькі температури через відсутність опалення в приміщеннях храму можуть призвести і до руйнувань та пошкоджень старовинних ікон і розписів.

Храм Миколи Набережного, яким на сьогодні опікується громада УАПЦ, — національна пам'ятка, зведена ще 1772 року. Костел Святого Олександра, яким опікується римо-католицька громада, увічнив на своїх малюнках ще Тарас Шевченко. Володимирський собор — обов'язкове місце туристичних маршрутів. Настоятелі усіх цих храмів столиці на сьогодні стверджують, що тарифи за опалення — непосильні, громади не мають змоги сплачувати такі суми.

Водночас керівник ГУ з питань цінової політики КМДА Василь Ястрибинський заявив: «Ніяких правових підстав знизити тарифи для церковних громад ми не маємо. Ми розуміємо парадокс ситуації. Але в цьому випадку має сказати своє слово Міністерство житлово-комунального господарства».

Житлово-комунальне міністерство у відповідь ствердило, що формування тарифу для церков — це компетенція міської влади.

Настоятель римо-католицького костелу святого Олександра у зв’язку з такою ситуацією має на меті звернутися до європейської спільноти. П’ять тисяч вірян лише цього храму збирають підписи під скаргою на українську владу в листі до організаторів Євро-2012.