• Головна
  • Публікації
  • З ювілеєм нововолинських п'ятидесятників привітала світська та духовна влада...

З ювілеєм нововолинських п'ятидесятників привітала світська та духовна влада

04.07.2010, 16:58
З ювілеєм нововолинських п'ятидесятників привітала світська та духовна влада - фото 1

Урочистим богослужінням у домі молитви розпочалося святкування 60-річчя церкви ХВЄ м. Нововолинська. Ця унікальна церква є ровесницею міста: коли у 50-ті роки минулого століття тут розпочалося будівництво нового шахтарського міста, його першими будівельниками були християни

богослужіння.jpgУрочистим богослужінням у домі молитви розпочалося святкування 60-річчя церкви ХВЄ м. Нововолинська. Ця унікальна церква є ровесницею міста: коли у 50-ті роки минулого століття тут розпочалося будівництво нового шахтарського міста, його першими будівельниками були віруючі люди. Спочатку християни збиралися у приватних будинках на хуторах, пізніше — у власних будинках. За короткий час тут народилася велика, міцна церква ХВЄ, яка налічувала понад 1000 членів.

Знаковим є те, що це відбувалося на фоні активної атеїстичної пропаганди: радянська влада будувала місто нового зразка, у якому не було місця «пережиткам минулого». Навіть будівництво храму православної церкви, до якої влада ставилася лояльніше, дозволили лише за часів перебудови.М-Паночко.jpg І хоча за останні 20 років з Нововолинська у США виїхало більше 95 відсотків віруючих — 1065 членів, християн у місті не зменшується. На сьогоднішній день лише у трьох церквах ХВЄ міста налічується більше як 2200 членів. Крім того, у багатьох селах навколо Нововолинська і навіть в інших районах області є десятки дочірніх громад.

Недільне богослужіння відвідало багато гостей: старший єпископ Церкви ХВЄ Михайло Паночко, старший пресвітер церков ХВЄ Волинської області Михайло Близнюк та його заступник Василь Паламарчук, служитель зі США, місіонер Володимир Міщук, гості з Канади, служителі волинських церков. Віктор-Сапожніков.jpgБули присутні також представники влади, з якими церква співпрацює у багатьох духовно-гуманітарних проектах: міський голова Віктор Сапожніков, завідувач відділом освіти міста Олександр Моренко, директор міського парку письменник Степан Борисюк.

Святкування продовжиться ще тиждень – уже за межами церкви. У міському парку встановлена палатка, де щоденно з 11 години діє табір для дітей міста, а кожного вечора — загальне євангелізаційне богослужіння. В неділю 4 липня планується ще одне святкове богослужіння з участю об’єднаного хору церков міста.

Найближчим часом очікується вихід у світ книги "Історія нововолинської церкви"

Юрій ВАВРИНЮК

оркестр.jpg

урочистості.jpg

Фото: Віктора Черпака, Вадима Грицака, Юрія Троця