• Головна
  • Моніторинг
  • Найвищий Трибунал Апостольської Сигнатури підтвердив своє попереднє рішення щодо «групи Догнала»...

Найвищий Трибунал Апостольської Сигнатури підтвердив своє попереднє рішення щодо «групи Догнала»

09.02.2010, 12:03
Оцим повідомляємо про рішення Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури, видане 4 січня 2010 р., щодо колишнього єромонаха з довічною професією у Василіянському Чині Святого Йосафата ВАСИЛЯ ШЕЛЕПКА.

ЧСВВ Провінція Найсвятішого Спасителя в Україні, 8 лютого 2010 року

 

№ 026/10

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

 Блаженнішому Верховному

Архієпископові Любомиру Гузару,

Митрополитам, Єпископам, Протоігуменам,

Ігуменам, Настоятелям, вірнимта всім зацікавленим особам.

Оцим повідомляємо про рішення Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури, видане 4 січня 2010 р., щодо колишнього єромонаха з довічною професією у Василіянському Чині Святого Йосафата ВАСИЛЯ ШЕЛЕПКА (чернече його ім'я було Роман), якого Протоархимандрит зі своєю Радою видалив з Чину разом з іншими священиками цього ж Чину (Юрієм Шпіржіком, Річардом Шпіржіком, Василем Гітюком і Антоніном Догналем). Протоархимандричі Декрети були затверджені Апостольським Престолом – Конгрегацією для Східних Церков, але свящ. Василь Шелепко, разом з вищезгаданими священиками, подав рекурс до Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури.

19 вересня 2008 р. Найвищий Трибунал Апостольської Сигнатури на своєму Засіданні виніс для всіх поданих вище священиків такий вирок:

«Рекурс не може бути прийнятий і справа не приймається на розгляд їх Еміненцій і Ексцеленцій, Суддів Найвищого Трибуналу, тому що він (рекурс) явно позбавлений будь-якої основи».

27 листопада 2008 р. о. Роман Василь Шелепко подав рекурс до цього ж Трибуналу, прохаючи уневажнити це рішення, і 4 січня 2010 р. отримав від цього ж Трибуналу Декрет, з такою заключною відповіддю:

«НЕГАТИВНО, тобто декрет Засідання, виданий 19 вересня 2008 року, в цій справі, не повинен бути змінений». ("NEGATIVE, seu decretumCongressus, die 19 septembris 2008 latum, in casu, non esse reformandum").

Цим Декретом Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури потверджено попередній Декрет від 19 вересня 2008 р., і священик Василь Шелепко, з усіма наслідками, що випливають з цього рішення, вже не належить до Василіянського Чину Святого Йосафата. Він не має права вживати василіянської ряси і ставити біля свого імені чи прізвища василіянської позначки «ЧСВВ», "OSВМ" чи «ЧСВВ-III».

Дано в Римі 25 січня 2010 р. Б.

о. Василій Ковбич, ЧСВВ

Протоархимандрит

о. Єфрем Кончак, ЧСВВ

Головний секретар