• Головна
  • Новини
  • Народні депутати пропонують на державному рівні відзначити 145-річчя Митрополита Андрея Шептицького...

Народні депутати пропонують на державному рівні відзначити 145-річчя Митрополита Андрея Шептицького

22.06.2010, 11:17
Народні депутати пропонують на державному рівні відзначити 145-річчя Митрополита Андрея Шептицького - фото 1
«Проект Постанови про відзначення 145-річчя з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького» (№6561) зареєстрували у Верховній Раді України 18 червня.

Митрополит_Андрей1.jpgКИЇВ — «Проект Постанови про відзначення 145-річчя з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького» (№6561) зареєстрували у Верховній Раді України 18 червня. Автори законопроекту — народні депутати України від «НУ-НС» Ярослав Кендзьор, Іван Стойко та Володимир Карпух — в пояснювальній записці до документу наголосили, що Андрей Шептицький — видатна постать історії України XIX-XX століття, «людина, що стала помостом між західною і східною Церквами, підтримувала відновлення Української державності та піклувалася про розвиток української культури та духовності».

Тому, як зазначають депутати, необхідно в липні - грудні 2010 року відзначити на загальнодержавному рівні 145-річницю від дати його народження.

Проект постанови, як інформує прес-служба ВР, передбачає рекомендувати Кабінету Міністрів України утворити організаційний комітет, розробити і затвердити план заходів з підготовки, проведення та фінансового забезпечення 145-річчя з дня народження Андрея Шептицького, а Державному комітету телебачення та радіомовлення України забезпечити широке висвітлення у засобах масової інформації заходів, присвячених цій річниці, організувавши відповідні тематичні радіо- та телепередачі.

Довідка:

Андрей Шептицький (29.07.1865 – 01.11.1944) очолив Українську Греко-Католицьку Церкву 1901 року. Митрополит мав декілька наукових ступенів: доктор права, доктор теології, доктор філософії.

Митрополит Шептицький перший із вищих єрархів Греко-Католицької Церкви почав використовувати народну мову у спілкуванні із вірними.

Як Митрополит, двічі відвідав Росію (1907, 1912) та Білорусь. Сприяв розбудові Російської Греко-Католицької Церкви. Створив апостольський вікаріат для вірних греко-католицької церкви у Боснії. У 1907 році добився призначення єпископа для США, а в 1912 році – для українців в Канаді.

У міжвоєнний період Митрополит Шептицький продовжував роботу з розбудови УГКЦ. За його ініціативи було засновано Львівську греко-католицьку академію (1928р.), Богословське наукове товариство.

Під час Другої Світової війни Шептицький ставив питання про об’єднання всіх християн України навколо Київського Патріархату у єдності з Римським престолом.

Митрополит підтримував діяльність наукових культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар».

Заснував Український національний музей, надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у кращих навчальних закладах Європи.

На сьогодні триває процес беатифікації Митрополита Андрея.