• Головна
  • Новини
  • Український католицький університет розпочинає унікальний проект з будівництва студентського містечка...

Український католицький університет розпочинає унікальний проект з будівництва студентського містечка

03.09.2010, 12:16
Український католицький університет розпочинає унікальний проект з будівництва студентського містечка - фото 1
Фундамент та закладення капсули під будівництво студентського містечка Українського католицького університету (УКУ) відбудеться 5 вересня на вулиці Стрийській у Львові.

exklusiv.gifСтудмістечко_УКУ_22.jpgФундамент та закладення капсули під будівництво студентського містечка Українського католицького університету (УКУ) відбудеться 5 вересня на вулиці Стрийській у Львові. Освячення здійснить Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир разом з єпископами, які беруть участь у Синоді УГКЦ. Участь у заході також візьмуть представники влади та місцевого бізнесу.

Проектувальником студмістечка УКУ є американська фірма Kallman McKinnel & Wood Architects, яку обрали з-поміж 15 фірм. Проте закінчували проект та втілюватимуть його в життя українські архітектори у зв’язку з тим, що американська фірма не володіє ліцензією та українськими будівельними нормами. Як наголосив о.д-р Богдан Прах, проректор УКУ із зовнішніх зв’язків, американська компанія працювала з проектом за умови відшкодування собівартості, тобто прибутку як такого вони не отримали.

Спорудження кампусу відбуватиметься частинами. Насамперед будівельники споруджуватимуть житловий корпус (гуртожиток), багатофункціональний академічний корпус, в якому знаходитимуться навчальні та офісні приміщення, зокрема, деканат, кімнати для викладачів, а також великий зал, у якому студенти зможуть харчуватися. Термін будівництва першої черги складає 5 років. Але гуртожиток планують завершити уже до кінця Євро-2012. За словами о. Богдана, цілком можливо, що на час чемпіонату гуртожитки слугуватимуть готелем для туристів.

Головною спорудою майбутнього студентського містечка стане церква, яка розміщуватиметься в його центрі. Окрім цього, в генеральному плані передбачено будівництво бібліотеки, інформаційного і конференційного центру, музею та готелю.

Серед особливостей студентського містечка УКУ, які можна назвати новаторськими, стане широке застосування скляних елементів для стель, система природної вентиляції, плановане використання дощової води для паркових площ довкола містечка, а також “зелений” дах у багатофункціональному академічному корпусі. Обговорюється можливість використання опалювальної системи на базі сонячної енергії, яка, до речі, вже функціонує у комплексі Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ та богословського факультету УКУ, які розміщені на вулиці Хуторівка.

Студмістечко_УКУ_11.jpgЩодо кошторису всього студентського містечка, то він ще не затверджений в остаточній формі, оскільки кошторис складають для кожної споруди окремо. Відповідно до таких кошторисів й шукають необхідні кошти. За словами о. Богдана, зараз є кілька меценатів з Західної Європи, які готові профінансувати 15-20% будівництва з кожної частини кампусу. Решту коштів УКУ шукає власними силами.

Можливо, згодом також організовуватимуть збір пожертв серед вірних УГКЦ, але оскільки зараз кошти збирають для будови Патріаршого собору в Києві, то Церква не хоче обтяжувати віруючих. Окрім цього, УКУ сподівається на підтримку Ватикану. Нагадаємо, що Папа Іван Павло ІІ в червні 2001 року освятив наріжний камінь студентського містечка, а Папа Бенедикт XVI уже пожертвував на будівництво 100 тис. євро.

«Якщо ж говорити про підтримку міської влади, то на цьому етапі вона радше моральна, аніж матеріальна, оскільки держава, згідно з чинним законодавством, не може фінансувати приватне будівництво», — розповів священик.

Проте, за його словами, цілком можливо, що у подальшому буде розроблятись спільний проект і, швидше за все, це буде проект бібліотеки, якою зможуть користуватись не лише студенти УКУ, а й мешканці міста.

Зараз на території майбутнього студентського містечка розміщена дерев’яна церква Святих новомучеників УГКЦ. Поки не зведуть кам’яний храм, вона забезпечуватиме духовні потреби тих людей, що там проживатимуть та навчатимуться. Подальша її доля ще не визначена. Можливо, її кудись перенесуть.

Довідка:

Ідея спорудження студентського містечка нового зразка з’явилась ще 1999 року, коли УКУ придбав незавершене приміщення театру «ПрикВО», включно з земельною ділянкою площею 4 гектари.