Стартував літургійний он-лайн календар

03.05.2010, 10:40
Стартував літургійний он-лайн календар - фото 1
Календар подає основні елементи молитовного життя: літургійні богослужіння, молитви, біблійні читання, пам'ять святих та свят, духовні роздуми від Святих Отців – спільні для Церков.

Ikona-Friendshipw.jpgЛЬВІВ – В українському Інтернет-просторі запрацював літургійний он-лайн календар традиційних Церков візантійського обряду. Це проект Інституту Екуменічних Студій, що діє при Українському Католицькому Університеті. Тепер зайнята сучасна людина зможе жити в ритмі Церкви, лише маючи доступ до Інтернету.

Календар створено за підтримки та сприяння представників Православних та Греко-Католицької Церков. Він подає основні елементи молитовного життя: літургійні богослужіння, молитви, біблійні читання, пам'ять святих та свят, духовні роздуми від Святих Отців – спільні для Церков.

«Календар не переобтяжений богословськими термінами, тому що розрахований на широке коло користувачів, а не суто на богословів та літургістів», – говорить о. Роман Фігас (священик УГКЦ), координатор цього проекту.

Розповідаючи про те, чим буде корисний цей сайт вірянам,  протоєреєй УПЦ Богдан Огульчанський, секретар Всеукраїнського Православного педагогічного товариства, каже: «Життя кожної людини пов’язане з часом. Так само і життя релігійне. Приміром, ми щороку переживаємо подію народження Спасителя та інші події, які нагадують християнину істини, у які він вірить».

О. Богдан говорить, що «живучи за церковним календарем, ми торкаємося містичного життя Церкви, життя святих, які є для нас дороговказом. Також завдяки церковному календарю, ми отримуємо благословення, читаючи щоденні біблійні читання, що є невід’ємною частиною християнського життя.

Робота над цим он-лайн-календарем лише розпочалася, і він ще буде розширюватись та поглиблюватись. Наприклад, буде більше інформації про життя святих як українських, так і святих всієї Церкви». 

Ідея духовного екуменізму лягла в основу літургійного он-лайн календаря, бо саме молитва, роздуми над життям святих, читання Святого Письма є тією дорогою, яка єднає нас з Богом і один з одним, переконаний о. Роман Фігас.