• Головна
  • Новини
  • Єпископ УПЦ КП прокоментував рішення суду щодо єдиної можливої для викладання у школах теорії походження людини...

Єпископ УПЦ КП прокоментував рішення суду щодо єдиної можливої для викладання у школах теорії походження людини

25.05.2010, 15:12
Єпископ УПЦ КП прокоментував рішення суду щодо єдиної можливої для викладання у школах теорії походження людини - фото 1
«Світський характер освіти не означає антирелігійний», наголошує єпископ Євстратій (Зоря).

exklusiv.gifZorya.jpgКИЇВ – «Світський характер освіти не означає антирелігійний», наголошує єпископ Євстратій (Зоря).

«Слід зазначити, що ще багато хто у системі освіти, а також серед державної влади вважає, що світський характер освіти як і світський характер держави зазначений у законах і конституції, означає антирелігійний характер. Атеїстичний світогляд ставиться як противага світогляду релігійному. Я глибоко переконаний, що атеїстичний світогляд є лише різновидом релігійного світогляду. Не релігійних, не віруючих людей не існує. Навіть будь-яка справа не може бути нами звершена без віри у її завершення з такими чи з такими наслідками. Якщо ми кудись виходимо, ми віримо, що ми прийдемо туди, куди ми маємо намір прийти. Атеїсти вірять в те, що Бога немає. Довести цього вони не можуть. Віру в Бога вони підміняють вірою в науку, в людину, в прогрес, в гуманізм, а найчастіше в самих себе і свої переконання – все ж таки вони вірять», – говорить єпископ.

На його переконання, ставити цю віру в особливе положення до інших релігійних вирувань, є неправильним. Тому світський характер держави і освіти повинен означати релігійну нейтральність.

«На жаль, наша школа не виявляє в повній мірі цю нейтральність, маючи в багатьох питаннях лише одну точку зору, яка була характерна для радянської атеїзованої освіти, а саме точку зору атеїстичного тлумачення дарвінізму. Ми бачимо що права віруючих батьків і дітей, через нав’язування лише однієї теорії, саме теорії, бо вона за 150 років не доведена, порушуються. Те, що суд відмовився розглядати відповідний позов батьків, свідчить лише про одне: про те, що, на жаль, в нашій державі судова система є такою, що не може захистити права громадян так, як їх належало би захищати, особливо перед обличчям державних структур»,  – наголошує владика.

Як РІСУ повідомляла, Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення, згідно з яким, людина походить від мавпи. Саме цієї теорії походження homo sapiens буде і далі дотримуватися Міносвіти при навчанні українських школярів, повідомляє «Кореспондент».

Вісім батьків українських школярів подали до суду на Міністерство освіти з вимогою, щоб на уроках біології дітям викладали не лише еволюційну теорію походження людини, а й креаціоністську – про створення людини Богом. На перше засідання суду представники Міносвіти так і не з'явилися. Спроби позивачів довести необхідність пояснення теорії походження життя з різних боків адмінсуд не сприйняв і відхилив всі клопотання. 

Адвокати батьків мають намір боротися і далі за якісну освіту дітей, але вже з іншим складом суду.