СБУ обіцяє розсекретити нові документи щодо репресій УГКЦ

04.01.2010, 11:00
СБУ обіцяє розсекретити нові документи щодо репресій УГКЦ - фото 1
В архівах України зберігається понад тисячу документів, які засвідчують причетність вищого керівництва комуністичної партії до знищення Української Греко-Католицької Церкви.

81-w.jpgКИЇВ – В архівах України зберігається понад тисячу документів, які засвідчують причетність вищого керівництва комуністичної партії до знищення Української Греко-Католицької Церкви. Більшість з них чекають на розсекречення. Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі» сказав заступник начальника державного архіву СБУ Сергій Кокін, інформує Zaxid.net.

За його словами, нещодавно оприлюднений лист, у якому Нікіта Хрущов, тодішній керівник компартії УРСР, повідомляв Сталіну про ліквідацію «уніатської» Церкви, з великою вірогідністю є автентичним.

Більше того, Кокін переконаний, що другий чи третій примірник цього листа може зберігатися в Центральному державному архіві громадських об’єднань України, який був колись партійним архівом ЦК української компартії. «Методом текстуального аналізу можна підтвердити, правдивий це екземпляр чи ні. Бо зрозуміло, що перший примірник пішов у Москву, а другий залишився тут», – зауважив Кокін.

Дослідник констатує, що у документосховищі СБУ історики нині знаходять чимало свідчень про планомірне нищення Української Греко-Католицької Церкви. Історики вже розсекретили 240 документів, складених співробітниками держбезпеки СРСР, які стежили за священиками, допитували їх, катували і на основі цих «вибитих» даних писали звіти для Хрущова, розповідає Сергій Кокін.

Він упевнений, що історичну правду про знищення уніатської церкви слід відновити. Однак чи вдасться за цими доказами порушити кримінальну справу й засудити винних, дослідник не береться стверджувати. Заступник начальника державного архіву Служби безпеки України вважає, що цим мають займатися фахові юристи.

«Ліквідація національної церкви, за визначенням Рафаеля Лемкіна, є ознакою геноциду, бо це було спрямовано проти певної групи людей. Виникає питання, чому було ліквідовано саме українську греко-католицьку церкву, коли залишалися ще інші конфесії», – сказав Сергій Кокін.