• Головна
  • Новини
  • Рішенням про виселення Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Кабмін прирікає його на знищення...

Рішенням про виселення Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Кабмін прирікає його на знищення

18.08.2010, 10:39
Рішенням про виселення Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Кабмін прирікає його на знищення - фото 1
Керівництво Українського товариства охорони пам'яток історії та культури звернулося до Президента та прем’єр-міністра України з протестом щодо виселення організації з 19-го корпусу Києво-Печерського заповідника.

exklusiv.gifКерівництво Українського товариства охорони пам'яток історії та культури звернулося до Президента та прем’єр-міністра України з протестом щодо виселення організації з 19-го корпусу Києво-Печерського заповідника, у якому воно знаходиться з часу заснування — уже майже 45 років. У Товаристві наголошують, що його виселення «неодмінно призведе до знищення цієї найчисленнішої громадської організації» та попередили, що такий крок влади буде негативно оцінений культурною громадськістю, всіма, кому не байдужа доля національної культурної спадщини.

Заява Товариства спричинена дорученням Кабінету міністрів України, згідно з яким Товариство разом з усіма його структурними підрозділами мають висилити з 19-го корпусу Києво-Печерського заповідника (на мал.) «з метою передачі будинку Києво-Печерському монастирю».

Lavra_shema.jpg

Як сказано в тексті заяви, яка є в розпорядженні РІСУ, саме позиція пам‘яткоохоронної громадськості на захист історичного середовища, проти вандальної забудови центру стародавнього Києва, інших історичних міст «стала головною причиною запланованої розправи».

Автори заяви наголошують, що 19-й корпус передали Товариству у безоплатне безстрокове використання відповідно до Постанови Кабінету міністрів України № 351 від 27 березня 1996 р. в обмін на передачу в комунальну власність Києва врятованої громадськістю від знесення в 70-ті р. пам‘ятки архітектури на вул. Лютеранській, 22, яка належала Товариству.

Товариство використовує лише третину приміщень 19-го корпусу, половина з яких — підвальні. Інші понад 2 тис. кв. м використовуються як фондосховище Національного музею архітектури та побуту України і під реставраційну майстерню Києво-Печерського заповідника.

Довідка:

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури засноване 1966 року М. Бажаном, О. Гончаром, Н. Ужвій, П. Загребельним, П. Майбородою, іншими видатними діячами національної культури, літератури і мистецтв.

На зібрані Товариством гроші ремонтувались сотні пам‘яток сакральної архітектури, серед яких — давні храми Чернігова (Борисоглібський, Спаський), Києва (Кирилівська церква, Софійський собор, Покровський, Флоровський монастирі), інші церковні архітектурні комплекси.

Завдяки підтримці громадськості товариство долучилося до порятунку унікальних дерев‘яних храмів по всій території Україні, кращі з яких перевезли у створені за ініціативою Товариства музеї під відкритим небом у с. Пирогові під Києвом, Переяслав-Хмельницькому, Львові, Івано-Франківську, Ужгороді. Лише на будівництво музею народної архітектури та побуту України у Києві Товариство витратило близько 50 млн. карбованців.

Ще в 70-ті роки минулого століття Товариство ініціювало відтворення видатних пам‘яток, зокрема Золотих Воріт, Успенського собору Києво-Печерської лаври. На кошти організації розробили проект відродження цієї святині.

Товариство має розгалужену структуру, в рамках якої діють Кримська республіканська, обласні, міські, більшість районних організацій, велика кількість первинних осередків.